Balineser Racen

En balineser er en særdeles smuk og elegant semi-langhåret kat. Den har maske og blå, mandelformede øjne og det mest vidunderlige og unikke temperament. Balineseren er en forholdsvis sjælden og ukendt race i Danmark, omend den bliver stadig mere populær, specielt i nogen af de skandinaviske lande. En balineser hører under kategorien Orientalske katte og her kan du læse mere om de orientalske racer, hvad de har til fælles og hvad der adskiller dem.

Orientalske katte består er de fire søskenderacer: Balineser, Siameser, Orientalsk langhår og Orientalsk korthår. At de er søskenderacer betyder, at de genetisk set er så ens, at man kan krydse dem med hinanden uden at få gadekryds ud af dem. Faktisk er det kun forskel på øjenfarven og pelsen.

Udseende

Det siger næsten sig selv, at en Orientalsk langhår er en langhåret version af en Orientalsk korthår. Selvom balineseren har fået sit eget navn, så er den på tilsvarende vis en langhåret pendant til siameseren. Når de kaldes langhårede skal det dog ses forhold til de to korthårede varianter, som har en meget kort pels. En balineser eller orientalske langhår har normalt en kortere pels end de andre semi-langhårede katteracer, typisk er det kun på halen at pelsen er decideret lang.

Balinesere og siamesere har dybblå øjne og er maskede katte, dvs. de har farve på punkterne, altså i ansigtet, på ørerne, halen og på benene, mens kroppen er lys. Farven på balineser/siameser er temperaturfølsom, dvs. den kommer kun til udtryk på de køligste dele af kroppen, så rent faktisk udgør den et temperaturkort over katten. Orientalerne (kort- og langhår) derimod har farve på hele kroppen og øjnene er normalt grønne.

Fælles for balinesere, siamesere og orientalere er, at de findes i følgende farver: Brun, blå, chokolade, lilla, cinnamon, fawn, rød, creme samt helt hvid. Derudover kan de have mønster i form af tortie og/eller tabby. Der er flere former for tabby, men da forskellen på disse primært ses på selve kroppen, og da siamesere og balinesere kun har tabby-mønster i punktfarven, er de forskellige tabby varianter kun relevante for orientalerne. Udover farve og mønster kan de orientalske katte også have hvide områder i pelsfarven, også kaldet bicolour. Du kan læse mere om farver og mønstre, samt se eksempler her.

Orientalske katte er middelstore, meget slanke og elegante. Kroppen er lang og muskuløs, med lange ben og lang hale. Hovedet er kileformet og næsen danner en trekant med ørerne, som er store, lavtsiddende og brede ved basen. Set i profil bør næsen være lige, uden et knæk og øjnene er skrå og mandelformede. For uddybende information om standarden findes her.

Temperament

Sovende balineser familie

En sovende balineser familie

Orientalske katte har store personligheder. De er meget sociale, intelligente, aktive, nysgerrige, kontaktsøgende og talende. De følger deres mennesker rundt i huset og følger med i alt hvad der sker. Når man kommer hjem fra arbejde kan man være ret sikker på at velkomstkomiteen står parat. Desuden er de meget kærlige og kælne, både over for mennesker og hinanden. Hvis man har flere af dem, vil man opleve at de holder af at ligge i “bunker”. Qua deres yderst sociale adfærd er de normalt ikke egnede til at være ene-katte, men trives bedst med en eller flere andre orientalske katte.