Fodring

Der er to ting som man bør være særligt opmærksom på, når man skal købe mad til sin kat:

  • Katten er indrettet til at få stort set hele dens væskebehov dækket via kosten
  • Katten er obligat carnivor (dvs. strengt kødædende).

Tørstfølelse

At katten er indrettet til at få dækket langt størstedelen af sit behov for væske via føden betyder samtidig, at den kun har en meget begrænset tørstfølelse. Den skal altså være ret dehydreret før den begynder bliver tørstig. Tørfoder indeholder typisk 5-10 % fugt, mens vådfoder og BARF består af ca. 80 % vand. Til sammenligning består kattens naturlige byttedyr af 70-75% vand. En undersøgelse har vist, at katte der udelukkende får tørfoder, kun får halvt så meget væsk0e, som katte der fodres med vådfoder. En kat der ikke er dehydreret har mindre koncentreret urin og dermed lavere risiko for blæresten eller krystaller, og formodentlig også andre urinvejs-/nyresygdomme. Alene pga. det lave væskeholdet, er tørfoder altså ikke egnet som kattemad.

Obligat Carnivor

At katten er obligat carnivor betyde at den skal spise kød, ikke grøntsager, frugt eller kornprodukter. Der findes en række næringsstoffer, som er livsvigtige for katten, og som den ikke selv er i stand til at producere (eller ikke kan producere i tilstrækkelige mængder) ud fra andre næringsstoffer; det drejer sig bl.a. om stoffet taurin og aminosyren arginin. Derfor skal disse næringsstoffer være tilstede i føden. Fælles for mange af disse næringsstoffer er, at de findes i animalsk protein, men enten ikke at finde (eller kun findes i meget begrænset mængde) i planteprotein.

Desværre vælge mange foderproducenter, givet vis af økonomisk vinding, at benytte kornprodukter, rodfrugter og grøntsager i kattemad, det betyder at man er nødt til at tilsætte en række næringsstoffer på syntetisk vis. At der er vegetabilske produkter i foderet betyder samtidig, at indholdet af kulhydrater er for højt, hvilket kan føre til overvægt og sukkersyge. Mange af de vigtige næringsstoffer er varmefølsomme og ødelægges derfor, når foderet fremstilles med meget høje temperaturer og lang tilberedningstid, hvilket især er tilfældet med tørfoder.

God kattemad

Det bedste for katten er at spise det den ville spise i naturen, dvs. rå, friskfangede byttedyr. Men det er vist de færreste af os, der kan tilbyde vores katte sådan en kost. Nogen vælger at fodre råt, som enten kan købes færdigt eller, man kan lave det selv (man skal dog vide lidt om emnet, for at kunne sammensætte kosten korrekt). Alternativt kan man fodre med vådfoder – det er mindre forarbejdet end tørfoder og har cirka samme væskeindhold som kattens naturlige kost.

Når man skal vælge et godt foder kan man desværre ikke regne med, at en høj pris er lig med kvalitet. Man er nødt til at kigge på hvad foderet indeholder. Undgå produkter der indeholder korn, ris, kartofler, grøntsager og lignende. Undgå også ingredienser der ikke lyder som “rigtig mad”, eller som du (som lægmand) ikke umiddelbart ved hvad er, f.eks. animalske biprodukter, kyllingemel, fiskemel, hydrolyseret animalsk protein, planteproteinsolat, majsglutenfoder osv. osv. Er listen af tilsætningsstoffer lang, er det udtryk for at ingredienserne er mangelfulde; hvis foderet er lavet af rene animalske produkter bør tilsætningsstofferne være overflødige.

Man skal også undersøge kaloriefordelingen. Katte skal have mindst 50 % af kalorierne fra protein, ca. 40 % fra fedt og højst 10 % fra kulhydrater. Desværre kan man ikke læse sig til disse tal på emballagen, men her en er regnemaskine som kan regne dem ud: Beregning af kaloriefordeling i kattemad